Het aanbod > Individuele therapie > Contextuele hulpverlening

Contextuele hulpverlening

Bij de contextuele benadering staat de balans tussen geven en nemen in de generaties centraal. We starten met het in kaart brengen van de familie(lijnen) en staan we stil bij terugkerende patronen in de generaties. Daarna gaan we op zoek: naar manieren/hulpbronnen om vastgelopen contacten op te helderen dan wel in beweging te krijgen. Centraal staat de balans tussen 'geven en nemen', geďnspireerd door het gedachtegoed van de Hongaars-Amerikaanse psychiater Iván Böszörményi-Nagy.

Aanvullende methodiek bij de contextuele benadering is 'Een taal erbij'. Hierin wordt gebruik gemaakt van duplo-poppetjes. Zij maken zonder veel omhaal van woorden familieverhoudingen čn balansen zichtbaar. Dit leidt vaak snel tot inzicht, waardoor beweging kan ontstaan in relaties. (zie uitzending hoedoejijdat.nu, 7 oktober 2010).

Voorbeeld:
Marjolein: toch aan de studie
Als klein meisje had Marjolein het niet gemakkelijk. Haar vader was veel afwezig en moeder had nogal wat noten op haar zang. Marjolein deed het niet snel goed. Dat maakte haar onzeker en bang om risico's te nemen. Ook nu Marjolein volwassen is, laat ze haar moeder nog erg bepalen wat ze wel en niet doet. Haar moeder zit als het ware op haar schouder. In contextuele therapie leert Marjolein haar moeder 'thuis' te laten en haar eigen weg te gaan. Ze heeft zich inmiddels opgegeven voor een studie die ze altijd al wilde doen, maar waarvan moeder had gezegd dat ze dat niet zou kunnen.© 2017 Bij de Jabbok / Julia Molenaar | typefouten voorbehouden | Website: Engbert Sietze ICT